Afscheid van dirigent Johan Sluys !

In september 2003 startte het Ruusbroeckoor met een nieuwe dirigent, Johan Sluys.  Niettegenstaande hij het dirigeerstokje overnam van Fernande Van de Spiegle (die zelf Veerle Pauly opvolgde), hadden veel koorleden in hun hoofd nog geen afscheid genomen van Fons de Haas.  Het was dus best een uitdaging.

Maar het verliep allemaal vlot en 2004 werd al dadelijk een rijk gevuld jaar. Naast de opluistering van de diverse kerkelijke feestdagen in de Sint-Clemenskerk verleende het koor zijn medewerking aan het totaalspektakel “De zeven sleutels”, ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Sint-Clemensschool, zongen we de “Druivenmis” en een “Kerstmis” in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal te Brussel.

In juni 2020 zou het koor op uitstap gaan naar Hongarije om er te zingen met een Hongaars koor, waar ook 2 van onze leden in gezongen hebben.  Maar Corona gooide roet in het eten. Het concert “Rhythm&Choir” in het G.C. Felix Sohie op 17 maart 2019 (in samenwerking met Percussion on Stage) is dus het laatste concert-optreden van het Ruusbroeckoor o.l.v. Johan Sluys.

Op 19 mei gingen we samen nog op uitstap naar Brugge waar we in het concertgebouw een kleine zangstonde hielden. Verder konden we in 2019 ook samen nog traditiegetrouw de hoogmissen van Pasen, Pinksteren, Alleheiligen en Kerstmis opluisteren.  En ook de Druivenmis stond dat jaar nog op het programma. 

En toen werd het corona-stil……

Johan was dirigent van het Ruusbroeckoor,  maar hij is in de eerste plaats componist. De gedwongen corona-pauze heeft hem de gelegenheid gegeven zich meer te wijden aan het componeren en hij heeft dan ook besloten om het dirigeerstokje door te geven.

Johan, we danken je voor al wat we met jou als dirigent konden realiseren : alle mooie missen die we zongen (o.a. de zelfgecomponeerde « Missa de Uvis »), alle leuke concerten met muziek van de Renaissance tot eigentijdse liederen van o.a. Queen (Bohemain Rapsody).  We leerden Pools, Hongaars en Russisch.  We zongen jouw hedendaagse composities: « Mei » op tekst van H. Gorter en « Nachtelijke Optocht » op tekst van P. Van Ostajen.  Andere koren konden dit veel beter dan wij, maar je durfde het aan om dit ook met ons te doen.  Je had enorm veel geduld…   Het applaus dat we kregen na een optreden, was dus in de eerste plaats voor jou bedoeld. 

Op dinsdag 19 april bedankte het Ruusbroeckoor Johan Sluys voor 17 jaar “samenzingen”

Dankwoord van voorzitter Herman Devyver :

Hoe doe je dat, afscheid nemen van jou Johan als koordirigent na zovele fantastische jaren van samenwerking?

Stil staan bij momenten die ik nooit zal vergeten. Neem nu toen we gezongen hebben  in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw Brugge of  een kerstviering opluisterden in de Sint-Michiel en Sint-Goedele , het Mozartconcert en zo vele andere gelegenheden hier in Hoeilaart.